Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Πρόστιμα από ΑΕΠΙ γιατί έβλεπαν τηλεόραση

Δεν φτάνει που μας χαρατσώνουν αλλά ξεζουμίζουν και τα ακριτικά νησιά μας. Έλεος, διαβάστε:' Η τηλεόραση κοστίζει. Αυτό ισχύει για ένα μικρό καφενείο του χωριού Κουρούνια στη Χίο, που αποτελεί τη μοναδική ψυχαγωγία για τους 30 ηλικιωμένους κατοίκους και καλείται να καταβάλει το ποσό των περίπου 1.200 ευρώ στην ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα τριών χρόνων. Η αντιπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας επισκέφθηκε το καφενείο και διαπίστωσε ότι, ενώ λειτουργούσε τηλεόραση, δεν είχαν καταβληθεί χρήματα για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Τα «τέλη» για την μετάδοση προγραμμάτων σε καταστήματα της επαρχίας είναι 18 ευρώ το μήνα.«Μια τηλεόραση έχουμε για να βλέπουν οι γέροντες, ενώ πίνουν τον καφέ τους. Πώς να τους την στερήσουμε; Είναι το μοναδικό μέρος για να “διασκεδάσει” κάποιος σ’ αυτό το απομακρυσμένο χωριό», τόνισε η ιδιοκτήτρια του καφενείου, κυρία Τούλα Σπανού.Στο πλευρό της τάσσονται ο κοινοτάρχης Κουρουνίων, κ. Φίλιππος Βουρνούς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Αντώνης Ζαννίκος. «Θεωρώ εξωφρενικό να επιβάλλονται πρόστιμα σε καφενεία, που έχουν απλά ανοιχτή την τηλεόραση για να διασκεδάζουν τους λιγοστούς θαμώνες τους», δήλωσε ο κ. Ζαννίκος. Και ο κ. Βουρνούς θεωρεί «παράλογο» αυτό που συμβαίνει σε ένα χωριό των περίπου 30 κατοίκων. «Οι ιδιοκτήτες ήρθαν από την Αθήνα για να ζήσουν εδώ. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν», λέει ο κοινοτάρχης.Από την πλευρά της, η ΑΕΠΙ δήλωσε υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις. «Το ζητούμενο από τους ιδιοκτήτες είναι να μην πληρώνουν. Ζούμε καθημερινά την αδιαφορία τους», τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρίας, κυρία Μαίρη Φασουλάκη και επεσήμανε ότι η ΑΕΠΙ θα κινηθεί δικαστικά για να εισπράξει τα χρήματα. Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Κοσμίδη προς τον υπουργό Πολιτισμού. «Είναι εξοντωτικά άδικο» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής, ενώ για τον υπερβάλλοντα ζήλο της εταιρίας εξήγησε ότι «είναι γνωστό ότι οι συνεργάτες της ΑΕΠΙ που επισκέπτονται τα μαγαζιά ανά την Ελλάδα δουλεύουν με ποσοστά».'

Από τον 'Ελεύθερο Τύπο'.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γράψτε ένα άρθρο για την ΑΕΠΙ και το ραδιοφωνο... Απαντήστε μου σε ένα ερώτημα. Αν φτιάξω ενα ραδιόφωνο ιντερνετικό και είναι κάτω από διεθνες domain πχ radioonoma.com ή toradiomou.org και παίζω ελληνική μουσική (ή και ελληνική μουσική). σε ποιας χωρας τη νομοθεσία υπάγομαι? πρεπει να πληρωσω την ελληνικη αεπι ή καποια διεθνή αεπι?

Ανώνυμος είπε...

De katalavainw ti shmasia exei an h AEPI zhtaei xrhmata apo kafeneio h mpougatsatzidiko kai giati o nomos prepei na isxyei se mia periptwsh 'X' kai oxi se mia allh? To kafeneio eispratei xrhmata apo tous thamwnes psyxagwgontas tous anametadidontas programmata gia ta opoia den exei thn aparaithth adeia . (Nai h oxi?) Dhladh an egw anoiksw ena Club kai eispratw xrhmata apo tous pelates na mh plhrwsw gia thn adeia?

Ta pragmata einai apla, exoume megalwsei mathimenoi na adiaforoume gia ola. (Ela mwre to ena, ela mwre to allo) Hrthe kairos na katalavoume oti agorazontas ena CD apo to diskadiko kai antigrafontas to se 10 filous mas einai eis varos tou kallitexnh pou thelei kai autos na plhrwnthei gia to proion tou oso emeis pou anoigoume ta mpougatsatzidika kai ta kafeneia!

ps: Sorry gia tous latinikous xarakthres alla de zw Ellada.

giannis είπε...

Για τον προ-προηγούμενο να πω ότι ο νόμος με τον οποίο θα εκδικαστεί οποιοδήποτε για οτιδήποτε παράνομο είναι ο νόμος του κράτους στο οποίο εδρεύει ο ιστοχώρος π.χ. είναι toradio.de θα εκδικαστεί με τον Γερμανικό νόμο κλπ...

Για τον προηγούμενο έχω να πω τα εξής:
Δεν πρέπει όλα να τα βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι και εξηγούμαι...
Αναφέρθηκε η περίπτωση της τηλεόρασης στο καφενείο και εγώ ρωτάω: τι σχέση έχει η ΑΕΠΙ; και να πω και το άλλο : για ποιό λόγο μπαίνει χαράτσι με το έτσι θέλω (υποχρεωτικά) στην ΔΕΗ εισφορά για την ΕΡΤ; Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνεται αυτό. Εγώ δεν θέλω να πληρώσω στην ΕΡΤ για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΡΤ εισπράτει αδρά από διαφημίσεις. Κατά δεύτερον και διαφημίσεις να μην έβαζε δεν επιχορηγείται από το κράτος; και στο τέλος εγώ είτε μπορεί να μην έχω καν τηλεόραση και να μην βλέπω και ποτέ ΕΡΤ... και να μην θέλω να δώσω από 2 εκ. ευρώ στον ΟΣΦΠ και ΠΑΟ από τα λεφτά μου για την μπάλα...
Άρα για την τηλεόραση η ΑΕΠΙ πρέπει να φάει κλωτσιές... Για τα υπόλοιπα μαγαζιά πρέπει να υπάρχουν παράμετροι κοστολόγησης: δεν μπορεί ένα club 50 τ.μ. να εισπράξεις τα ίδια με ένα 500 τ.μ. αλλά εκτός του μεγέθους μία άλλη παράμετρος είναι η χρήση: δηλ. το μπουγατσατζίδικο πρέπει να πληρώνει τα ίδια με μία μουσική ταβέρνα. Βασικά όμως θεωρώ τα έσοδα για την ΑΕΠΙ πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από την πηγή: δηλ. από τις εταιρίες παραγωγής δίσκων και από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις). Είναι γελοίο αυτό που γίνεται εδώ στην Ελλάδα και δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα (όπως και για αρκετά άλλα πράγματα).

Ανώνυμος είπε...

Η όλη ιστορία με τις τηλεοράσεις είναι μια τρέλα.
Τα τηλεοπτικά κανάλια βγάζουν λεφτά απο τις διαφημίσεις. Είναι γνωστό ότι όσο πιο πολύ κόσμος δει ένα κανάλι τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν απο τις διαφημίσεις .
Με εξαίρεση το συνδρομητικό nova όλα τα άλλα κανάλια έχουν όφελος από τα μικρά καφενεία.
-Με πια λογική ζητάνε χρήματα τα ιδιωτικά κανάλια και η ερτ?
-Τι κέρδος έχασαν τα κανάλια απο τους 10 πελάτες του καφενείου?
-Τι θα άλλαζε αν οι 10 πελάτες του καφενείου έβλεπαν τηλεόραση στο σπίτι τους?
-Τα 1,200 ευρω που ζητάνε που θα τα δώσουν?

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία με την ΑΕΠΙ και τις συναφείς εταιρίες (ναι, υπάρχουν και άλλες)είναι ιδιαιτέρως εμμετική, και εξηγούμαι: είναι δυνατόν για να εκδώσει άδεια λειτουργίας κατατήματος ο εκάστοτε δήμος να χρειάζετια απόδειξη πληρωμής της ΑΕΠΙ - μιας ιδωτικής εταρίας? Δηλαδή οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει επισήμως τον δήμο σε εισπράκτορά τους - ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ! (By thw way, είμαι βέβαιος ότι αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!). Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για αυτούς τους σύγχρονους νταβατζήδες, ήρθε ο καιρός οι φωνές σιγά-σιγά να δυναμώσουν και να ακουστούν, γι' αυτό καλό είναι που αναδυκνείεται σιγά-σιγά το θέμα αυτό.

p.s. Και ποιο πολύ από όλα τους πονάει ότι θέλουν να αλλάξουν το νομικό πλαίσιο περί πνευματικών δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Ε.Ε., διότι τα loby τους κινούνται κυρίως σε αυτό το επίπεδο, της νομικούρας...εγώ θα ήμουνα ικανοποιημένος με τη κειτουργία ενός τέτοιυ οργανισμού ΜΟΝΟ εάν είχα τον κατάλογο των καλλιτεχνών που η ΑΕΠΙ εκρποσωπεί (μαζί με τις αντίστοιχες έγγραφες αποδείξεις), τι εισρπάττει και τι αποδίδει.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΑΥΤΟ? ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ, ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ...ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑΚΙ ΚΙ ΑΚΟΥΓΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΑΝ!!! ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ ΑΚΟΜΗ ΤΡΕΧΕΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε φιλε ? Προσωπικα ειμαι παθων απο την ΑΕΠΙ . Εχω μαγαζί στην επαρχια σε περιοχή κατω απο 5000 κατοικους (Λακωνια) και μου ζητάνε 700 ευρώ το μήνα !!! ενώ δουλευω μόνο 4 μέρες ( μόνο Σάββατο) και μόνο το χειμώνα. Είμαι στα δικαστήρια και μονίμως τρεχω στα αυτοφορα με τα λαμόγια . Μιλάμε για τη μεγαλύτερη απάτη από καταβολής ελληνικού κράτους!!!