Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Η ΑΕΠΙ για τα blogs και τα podcasts

Πριν από λίγο καιρό είχα επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΑΕΠΙ προκειμένου να γράψω ένα σχετικό άρθρο για το blog του BlogSpace. Δε μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένη με όσα άκουσα και γι’ αυτό δε το προχώρησα.
Σήμερα διάβασα ένα post σχετικά με την ΑΕΠΙ και τα ΚΤΕΛ οπότε θεωρώ πως πρέπει να δώσω τις πληροφορίες που έχω για τα Blog και τα Podcacts.
Μετά από τη συζήτηση που είχα με τον ευγενικό κύριο της ΑΕΠΙ, του οποίου δυστυχώς ξέχασα να ρωτήσω το όνομα (να μια μεγάλη διαφορά μεταξύ blogger και δημοσιογράφου) γιατί με ενδιέφεραν περισσότερο αυτά που είχε να μου πει, δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένη.
Η αίσθηση που μου έμεινε είναι ότι πιο πολύ τους ενδιαφέρει να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό παρά να προστατεύσουν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Επί της ουσίας λοιπόν, για χρήση μουσικής στο Internet (και δε μιλάμε για downloading μιλάμε απλώς για αναπαραγωγή) ζητάνε το 3,5% των συνολικών κερδών. Αν η ιστοσελίδα δεν έχει κέρδη ή τα κέρδη της είναι πολύ χαμηλά τότε ζητάνε 65 ευρώ το μήνα.
Tα χρήματα αυτά, τα ζητάνε είτε η ιστοσελίδα σου είναι πασίγνωστη με μεγάλη επισκεψιμότητα είτε είναι παντελώς άγνωστη. Τα χρήματα αυτά τα ζητάνε είτε παίζεις 200 τραγούδια τη μέρα είτε παίζεις 1 την εβδομάδα. Προσπάθησα να τους εξηγήσω πως τα χρήματα είναι πάρα πολλά για ένα ερασιτέχνη blogger ή podcaster και ότι το σύστημα αυτό δε θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει στα blogs. Φυσικά το κατανοούν κι αυτοί από την πλευρά τους και γι’αυτό το λόγο είναι αρκετά ελαστικοί προς το παρόν και δε μας έχουν πάρει στο κυνήγι.
Αυτό που κατάλαβα επίσης, είναι ότι στην άκρη του μυαλού τους υπάρχουν σκέψεις για σχέδια ειδικής μεταχείρισης όσον αφορά τους podcasters αλλά όχι για bloggers.
Αγαπάμε τη μουσική και τη θέλουμε στα blog μας. Θα προτιμούσα να μπορούμε να την έχουμε νόμιμα. Αν όμως δεν φροντίσουν να δημιουργήσουν ένα αποδεκτό λογικό μοντέλο χρήσης και πληρωμής της αυτό δε θα συμβεί ποτέ.
Σε προσωπικό επίπεδο, δε χρησιμοποιώ πολύ συχνά μουσική. Θα ήθελα να μπορώ να το κάνω νόμιμα και να πληρώνω ΜΟΝΟ για τα τα 1-2-10 κομμάτια που θα τύχει να βάλω. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ένα χαράτσι που δε το δέχομαι και το θεωρώ παράλογο και παράνομο.
Πιθανότατα να το έχω αναφέρει ξανά, όμως δε χάνω τίποτα να το ξαναγράψω. Θέλω οι ίδιοι οι Έλληνες καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μια τράπεζα ελεύθερης μουσικής. Στο κάτω κάτω με τη χρήση της στα blog μας προωθούμε τη δική τους δουλειά. Δε τα χρησιμοποιούμε για εκμετάλλευση, τα χρησιμοποιούμε με σεβασμό και αγάπη για τους καλλιτέχνες και τη μουσική τους.

Δημοσιεύτηκε από τη magica

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εαν εχεις καταστημα π.χ κομμωτήριο στο οποιο παιζεις μουσικη απο web radio η απο playlist στην οποια τα τραγουδια ειναι ελευθερα πρεπει να πληρωσεις στην AEΠΙ?

Υπαρχουν web radio η site με top playlist η γενικά ελευθερα τραγούδια που παίζουν ελεύθερη μουσική?

Sites με ελευθερη νομιμη μουσικη (κανω edit για να ειναι μαζεμενα)
www.jamendo.com
www.beatpick.com
www.magnatune.com
http://music.podshow.com
www.royaltyfreemusic.com
www.dmusic.com
www.dogmazic.net
www.lecridelaharpe.com/krayola/
www.locarecords.com
http://opsound.org
www.epitaph.com
www.8bitpeoples.com

Εδω εχεί πολλα sites και οχι μονο
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_music


**Απο λιγο που το εψαξα υπαρχουν απιστευτα ωραια ελευθερα τραγουδια!


Thanks!